Вуглеводи




Вуглеводи — органічні сполуки з емпіричною формулою Cm(H2O)n, до складу яких входять тільки ВуглецьКисень та Водень. Вуглеводи є складовою частиною клітин усіх живих організмів.
Вуглеводи є найпоширенішими органічними сполуками, що підтверджується тим фактом, що більше половини органічного вуглецюна Землі існує у формі вуглеводів.
Здебільшого вуглеводи є сполуками рослинного походження — це продукти фотосинтезу і таким чином вони є базовою ланкою у трансформації сонячної енергії у хімічну для забезпечення життя на Землі.


Поряд з білками і жирами, вуглеводи — важлива складова частина харчування людини і тварин, багато з них використовується як технічна продукція.
З хімічної точки зору це є полігідроксикарбонільні сполуки та їхні похідні із загальною формулою СnH2nOn.
Низькомолекулярні вуглеводи відомі також як цукри.
Найвідомішими представниками вуглеводів є целюлозакрохмаль,
глюкоза D glucose stereo.png, фруктоза D fructose stereo.png,

цукроза (звичайний цукор)Sucrose.png.

Комментариев нет:

Отправить комментарий